2010.11.19-20 V. Targi Funeralne Memento-Venia 2010 im. Wojciecha Krawczyka

Rozmach, elegancja, międzynarodowy charakter ekspozycji – tak w skrócie można podsumować V Targi Funeralne Memento, które odbyły się w Warszawskim Centrum EXPO XXI w dniach 19 i 20 listopada 2010 roku. Targowy rozmach to nie tyle zasługa organizatorów (Polskiego Stowarzyszenia Kremacyjnego, Administratorów Cmentarzy i Przedsiębiorców Pogrzebowych) co samych wystawców, których rekordowa liczba 91 zajęła 4000 m² powierzchni Centrum EXPO. Pomysłowość w aranżacji stoisk w połączeniu z ich przestrzennością, a niekiedy wyspowym układem, dało efekt estetyczny jakiego jeszcze nigdy wcześniej w Polsce nie osiągnięto.

Odwiedzenie Targów MEMENTO przez ponad 2000 krajowych i zagranicznych branżystów potwierdziło prestiż i ugruntowało pozycję Targów MEMENTO na mapie najważniejszych, w naszej części Europy, imprez targowych dla branży cmentarno-pogrzebowej. „Europejskość” MEMENTO-VENIA 2010 podkreślił także swoisty mariaż z Czeskim Stowarzyszeniem Pogrzebowym.

Precedensowa, polsko-czeska współpraca wsparta elitarnym patronatem FIAT-IFTA (Światowej Federacji Operatorów Funeralnych) sprawiła, że Warszawa przez dwa listopadowe dni 2010 roku stała się miejscem, w którym podejmowano liczących się krajowych i zagranicznych przedstawicieli branży.