Przewodnik po zmianach w prawie pracy 2024 r.

W 2024 r. pracodawców obciążają liczne nowe obowiązki. Wynikają one z obowiązujących przepisów prawa pracy, ubezpieczeń społecznych, ale również z nowych regulacji i stawek. W 2024 r. dwukrotnie zmieniła się wysokość wynagrodzenia minimalnego oraz minimalnej stawki godzinowej. Zmieniła się również wysokość innych świadczeń ustalanych na podstawie płacy minimalnej. W 2024 r. wzrosła również wysokość odpisu na ZFŚS.

Od 1.01.2024 r. zmienione zostały również przepisy ustawy o emeryturach pomostowych, a także zasady rekompensaty za pracę w godzinach nadliczbowych pracowników w służbie cywilnej. Ponadto od 25.03.2024 r. zmianie uległa definicja wynagrodzenia w przepisach ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, a od 1.09.2024 r. wejdą w życie przepisy dotyczące emerytury stażowej dla nauczycieli.

Ale to jeszcze nie koniec. Trzeba również pamiętać, że z dniem 1.07.2024 r. zmieniły się zasady zatrudniania obywateli Ukrainy a od 1.09.2024 r. wejdą w życie przepisy dotyczące emerytury stażowej dla nauczycieli. 25.09.2024 r. natomiast wejdzie w życie ustawa o ochronie sygnalistów, która wprowadza obowiązek wdrożenia procedury wewnętrznego zgłaszania naruszeń prawa oraz zakaz działań odwetowych wobec sygnalistów.

Jak zapamiętać istotne daty oraz zmiany, które stoją przed pracodawcami? I jak nie zgubić się w gąszczu nowych regulacji?

Pomocny może okazać się nasz bezpłatny e-book, pt.: "Przewodnik po zmianach w prawie pracy 2024 r.", który powstał aby ułatwić zrozumienie zagadnień związanych ze zmianami w prawie pracy.

Do pobrania: